Anne (24) uit Rijssen is ambassadeur van duurzaamheid, en Zoekt anderen jongeren om haar te volgen

RIJSSEN – Anne Dannenberg wordt ambassadeur GroenDoen in Rijssen. Als jongere probeert ze anderen bewust te maken van GroenDoen en hoopt ze dat meer jongeren groene keuzes gaan maken. 

RIJSSEN – Toen de Rijssense Anne Dannenberg (24) gevraagd werd om ambassadeur te worden van het gemeente-initiatief GroenDoen, zei ze gelijk ‘ja’. En nu wil ze wil andere jongeren in Rijssen ook graag op weg helpen bij het maken van duurzame keuzes. 

„Ik kende het project nog niet. Maar had de reclameposters al wel door de stad zien hangen”, aldus de energieke Dannenberg, die graag haar steentje wil bijdrage aan het duurzaamheidsproject van de gemeente. Rijssen-Holten wil namelijk haar inwoners en ondernemers motiveren duurzame keuzes te maken. 

Geen windmolens, maar wat dan wel?

Het project GroenDoen ontstond toen vorig jaar het verzet tegen de windmolens in de gemeente oplaaide. „Niemand wilde windmolens. Nu gaan we samen kijken met de inwoners wat we wél kunnen doen”, aldus persvoorlichter van de gemeente Sophie Schildkamp. „Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat een bedrijf zonnepanelen op het dak legt, of hoe iemand zijn oude woning beter kan isoleren?” 

In verschillende werkgroepen werken inwoners van Rijssen en Holten samen om toch een oplossing te vinden voor het klimaatvraagstuk in de gemeente en wordt gezocht naar alternatieven voor de energietransitie. „Maar de jongeren ontbraken nog”, aldus de kersverse jongerenambassadeur Dannenberg. „Daarom ben ik er nu bij.”

Niet-klimaatbewuste jongeren bereiken

Wie denkt dat de nieuwe generatie uitsluitend uit klimaatbewuste jongeren bestaat, heeft het mis. Dat heeft Dannenberg zelf ook ervaren. Ze volgde een masterstudie Circulaire Economie in Nijmegen. In haar studentenstad sprak ze veel met haar medestudenten over het onderwerp. Maar eenmaal terug in Rijssen begreep Anne dat ze in een enorme groene bubbel had gezeten.

„Wat ik gewoon merk is dat het niet onder iedereen leeft”, aldus de Rijssense. „Maar het gaat wel om ons. Het gaat om onze generatie en die na ons”, vertelt ze strijdvaardig. „Mijn doel is om de jongeren te bereiken. Wij kopen straks ons eerste huis of auto. Maar gaan we zomaar iets kopen, of hier eerst over nadenken?” 

Dannenberg wil daarom inzetten op sociale media. Via Instagram, Snapchat en TikTok wil ze de andere jongeren in Rijssen inspireren. Jongeren als haar broertjes, die ze ook niet altijd kan overtuigen van duurzame keuzes. „Ze vinden het suf en vinden mij zo’n natuurmens. Je moet ook gewoon een beetje leven, zeggen ze. Maar als we allemaal zo doorgaan is er geen leven meer.” Als Dannenberg over duurzaamheid praat ervaart ze regelmatig weerstand. „Maar dat is totdat je gaat uitleggen waarom het van belang is.”

Dannenberg vindt dat ze als GroenDoen-ambassadeur ook vooral veel zelf veel moet doen. „Uiteindelijk begint het allemaal bij jezelf. En de gesprekken die je voert zodat je andere mensen aan het denken zet.” Volgens Anne is het duidelijk wat nodig is. „Iets plantaardiger eten, consuminderen en minder vliegen. Als iedereen dat doet is er helemaal geen campagne nodig”, zegt ze resoluut. 

Innoveren en verduurzamen

Dannenberg is zelf nog niet lang bij het project betrokken. Amper twee weken geleden werd ze benaderd om jongerenambassadeur te worden. Maar wie haar hoort praten, weet dat ze bij GroenDoen een ervaren jonge vrouw in huis hebben gehaald. Haar kennis heeft ze niet alleen opgedaan bij haar opleiding. „Dit is een thema waar ik ook veel mee bezig ben met mijn werk”, vertelt de junior consultant circulair en klimaat. Ze adviseert bedrijven die willen verduurzamen. „Innoveren betekent toch vaak verduurzamen.”

In haar werk ziet ze twee type bedrijven. Ten eerste de bedrijven die vanwege idealistisch oogpunt kiezen voor duurzame opties. „Die hebben we zeker nodig.” Maar er zijn ook genoeg bedrijven die het uit financieel oogpunt doen. „Zo zijn de levertijden in de bouw echt niet grappig meer. De grondstoffen worden schaars, dus we moeten ook wel circulair worden. Of je het nu ‘circulair’ of ‘anders inkopen’ noemt, we hebben niet altijd een keuze meer.”

Via een livestream op groendoenwij.nl wordt het gehele project woensdag om 19.30 uur gelanceerd en kunnen inwoners vragen stellen en meepraten. Naast jongerenambassadeur Anne Dannenberg zijn ook onder andere initiatiefnemer Jan-Maarten Plomp, die voorheen actief was bij de actiegroep Tegenwind, en wethouder Erik Wessels aanwezig. Bron: Tubantia.

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights