Bomenknuffelaar

213 bomen gepland

In 2022 plantte ik 213 bomen. Hoeeee dan?

Met de webbrowser Ecosia! Op zowel mijn laptop als telefoon gebruik ik de webbrowser ‘Ecosia’. Een slimme zoekmachine die 90% van hun winsten investeren in lokale boomplantprojecten. ‘Daar waar ze het hardst nodig zijn’. ‘Installeer de gratis browserextensie en plant bomen met elke zoekopdracht’.

Ik gebruik mijn telefoon en laptop veel. Eerder was ik fan van Google Chrome, maar de browser is zeer snel en absoluut gebruiksvriendelijk. www.google.nl blijft één van de meest gezochte zoekopdrachten, maar hé, dat is toch weer een zaadje gepland!

Bomen planten klinkt voor veel mensen erg ‘geitenwollen sok’. Ook ik ben geen letterlijke bomenknuffelaar, maar bomen zijn essentieel voor ons bestaat. Waarom is dat?

Bomen zijn essentieel, waarom?

Bomen bedekken 1/3 van ons aardoppervlak en zijn een groot deel van ons ecosysteem: ‘de aarde’. Wereldwijd is er ruim vier miljard hectare bos. Samen is dat het totale oppervlak van Rusland, China en de Verenigde Staten. Van alle bossoorten bedekt het tropische bos met 45 procent het grootste gedeelte.

Ecosystemen en biodiversiteitsverlies 

Wat is eigenlijk een ecosysteem? Een ecosysteem is niet alleen een wisselwerking tussen organismen zoals planten, dieren en micro-organismen binnen een bepaalde leefomgeving, maar ook de uitwisseling van materie en energie tussen de organismen onderling en tussen het leven en de niet-levende omgeving: bodem, water en lucht. Dus, in een boom zit een heel ecosysteem aan levende organismen en niet-levende energie, maar wij als mens zijn ook onderdeel van een heel groot ecosysteem: de aarde. En dit ecosysteem staat onder druk. De biodiversiteit, de verscheidenheid aan levende organismen’ neemt af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.

Eén van de oorzaken is het kappen van bomen, maar ook verstedelijking en overbevissing en spelen een rol. Maar het kappen van bomen, oftewel ontbossing is wel een van de grootste oorzaken. Er wordt jaarlijks 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos gekapt. Dat zijn zeventien voetbalvelden per minuut. En dat terwijl………

Redenen waarom  bomen zo belangrijk zijn

Bomen zorgen voor zuurstof. En leven op aarde zonder zuurstof is niet mogelijk. Hoewel ook plankton in oceanen voor minstens de helft een rol spelen. Wist je dat één volgroeide loofboom voldoende zuurstof produceert voor 2 tot 10 mensen?

Bomen en bossen koelen de aarde. Naast het zorgen voor schaduw gebruiken ze zonne-energie om vocht te verdampen wat een afkoelend effect heeft. (daardoor is de oppervlaktetemperatuur van beboste gebieden veel koeler dan die van bebouwde omgevingen). Klimaatadaptie is daarom een belangrijke opgave in stedelijke gebieden.

Bomen absorberen 1/3 van alle CO2-uitstoot. Eén van de emissies die bijdragen aan klimaatopwarming. Bomen en planten hebben CO2 nodig voor fotosynthese, waarbij CO2 soms eeuwenlang wordt opgeslagen in het hout, de bladeren en bodem. Hoe meer bossen, hoe minder CO2 in de lucht en hoe lager de opwarming van de aarde. Zo’n 18% van de huidige opwarming is te wijten aan het verlies van bossen. Ook zuiveren bomen giftige stoffen als koolstofmonoxide, zwaveldioxide, stikstofdioxide en fijn stof.

Bossen zorgen voor ingrediënten voor geneesmiddelen. Zo’n driekwart van de meest voorgeschreven geneesmiddelen halen componenten uit bossen. Ook zorgen bomen voor fruit, noten, zaden en sap. De bodem zorgt op zijn beurt weer voor paddenstoelen en bessen, wat voor zowel ons als vogels, herten en konijnen voedsel is.

Bossen houden water vast. Waar bossen zijn, komen minder overstromingen voor. Boomwortels helpen de bodem te absorberen bij heftige regenval, waardoor water bijvoorbeeld niet rechtstreeks in de rivier loopt. Mangrovebossen beschermen de kust tegen tsunami’s. Ook worden de kans op lawines, zandstormen en grondverschuivingen beperkt door bossen. Ook zuigen bomen vochtige lucht aan van over de zeeën en voeren die tot in het binnenland, soms duizenden kilometers ver. Zeer belangrijk in de strijd tegen (toenemende) droogte.

In Nederland is het voor veel mensen een droom om in het bos te wonen, maar wereldwijd wonen er zo’n 300 miljoen mensen in het bos of dichtbij de rand. 60 miljoen van hen zijn inheemse volkeren. Hun overleven hangt bijna volledig af van de bossen.

Download Ecosia

Genoeg redenen om in dit digitale tijdperk Ecosia ook te installeren toch?

Leuke tip!

Wil je iemand blij maken met een bijzonder en blijvend cadeau? Maar weet je niet zo goed wat je kunt geven? Geef dan een boom! De bomen die je cadeau plant Trees For All namens jou. De helft van de bomen planten ze in Nederland. De andere helft via een van de projecten in het buitenland. Welke projecten dat zijn, kies je zelf. Je krijgt een gepersonaliseerd certificaat als bewijs.

‘Biofilie’ 

Biofilie heet het met een mooi woord. Wat letterlijk ‘houden van het leven’ betekent. We zijn als mens graag in de buurt van levende levens en omringen ons er (onbewust) zoveel mogelijk mee. Tijd doorbrengen in de natuur is dus verklaarbaar prettig, maar heeft ook serieuze gezondheidsvoordelen: je komt tot rust. Je maakt je hoofd leeg. Je tank bij. Je bloeddruk daalt en cortisolwaarden nemen af. Je wordt uitgenodigd om te bewegen en als je buitenkomt, doe je extra vitamine D op waardoor je botten versterken en je immuunsysteem verbetert.

Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand, meer sociaal contact én een goede mentale gezondheid. De arbeidsproductiviteit, de concentratie en de creativiteit van mensen nemen toe, het ziekteverzuim daalt. Zo bespaart de natuur onze samenleving jaarlijks miljoenen euro’s aan ziektekosten. De natuur zorgt voor gezonde mensen, op alle vlakken. Cruciaal in de huidige gezondheidscrisis.

 

Ik ben elke dag in de natuur. Lopend, fietsend, rijdend, zwemmend of zonnend. Zo tegen de middag zegt alles in mij: naar buiten! My favourite place? De Holterberg. Parkeren aan de Ligtenbergerweg en lopen, lopen, lopen! Het liefst met hond natuurlijk.

 

Hoe vaak doe jij aan ‘forest bathing’? 

Geverifieerd door MonsterInsights