Dit zijn de SDG’s

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De VN zegt: De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn de blauwdruk voor een betere en duurzamere toekomst voor iedereen. Ze pakken wereldwijde uitdagingen aan waarmee we worden geconfronteerd, waaronder armoede, ongelijkheid, klimaat, aantasting van het milieu, welvaart, vrede en gerechtigheid. De doelen zijn onderling verbonden en niemand wordt achter gelaten. Achter de zeventien doelen zitten 169 targets. Die maken ze nog concreter. Kijk voor meer informatie op de website van SDG Nederland

Zijn alle SDG’s even belangrijk?

Goeie vraag. De meningen hierover verschillen. Ieder mens heeft meer of minder met bepaalde onderwerpen. Misschien door wat je hebt meegemaakt of gezien hebt op reis. En dat is goed, alleen de VN heeft geen volgorde toegewezen aan de SDG’s, terwijl de lagen ‘maatschappij’ en ‘economie’ afhankelijk zijn van de biosfeer-laag.  

Misschien ben je bekend met het fenoneem: ‘people, planet, profit’. Welke is van deze drie het belangrijkst? Ik denk ‘planet’, want als gezonde ecosystemen geen grondstoffen, voedsel, schoon water of een schone lucht ‘leveren’… zijn mensen kansloos, dus doet ‘profit’ er dan überhaupt nog toe? Not really…

SDG's in lagen / people planet profit

wat kun je zelf doen?

Even terug naar de SDG’s. Wat kun je daar als individu zelf nu mee? Je zult denken… niet zo veel. Maar zééeker kan dat wel! Kijk maar! Hier zijn de zeventien Good Life Goals. voor in het leven geroepen.

Word SDG Voice!

Ben jij een jongere tussen de 15 en 25 jaar? Wil je je graag inzetten voor thema’s als vrede en veiligheid, mensenrechten en klimaat?  Meld je dan nu aan en word SDG Voice!

Als SDG Voice probeer jij zoveel mogelijk mensen te informeren, inspireren en enthousiasmeren voor de Sustainable Development Goals. Onze Voices gingen eerder aan de slag als reporter op de SDG Action Day, geven workshops op scholen en gaan in gesprek met beleidsmakers over jongerenparticipatie. Er zijn momenteel achttien SDG Voices actief. Word jij (net als ik) een van hen?

de-sdg-roencheerleader
Geverifieerd door MonsterInsights