Think and grow tiny

dromen en aanleiding

Eén van mijn dromen is wonen in een Tiny House. Toen ik tijdens mijn afstuderen een jaar in een kleine stacaravan woonde, dacht ik: ‘zolang ik alleen woon, heb ik niet meer ruimte nodig dat dit’. Hoewel ik klein woonde, was dit ‘koekblik’ toch verre van duurzaam. Reden 1: ik had geen douche (haha). Reden 2: Ik verbruikte twee gasflessen per week vanwege enkele ramen, aluminium wanden en een ongeïsoleerde vloer. Ook is iets meer comfort niet geen overbodige luxe. Dus hé, klein wonen is een optie, maar dit kan beter! Is een Tiny House geen optie voor mij?!

Wat is een Tiny House? 

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om wat ècht belangrijk is. Vaak is dit vrijheid, leven in de natuur en het verlagen van de ecologische voetafdruk. 

Tiny Houses zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter. De woonvorm is in Amerika ontstaan en waaide in 2015 over naar Nederland. In Tiny Houses wordt permanent gewoond, hoewel overnachten in een Tiny House ook populair is geworden binnen de recreatiesector.

Er zijn grofweg twee soorten Tiny Houses te onderscheiden: verplaatsbare en niet-verplaatsbare Tiny Houses. Verplaatsbare Tiny Houses zijn gebouwd op wielen, zelfvoorzienend en staan veelal op braakliggende terreinen waar ze tijdelijk mogen staan. Niet-verplaatsbare Tiny Houses zijn gebouwd op een vaste fundering en bevinden zich op een locatie waar ze permanent blijven staan. In beide vormen wonen de bewoners permanent in hun huisjes en hebben ze een inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP) op het adres waar hun Tiny House staat.

(samen)wonen met verlaagde voetafdruk

Wonen met een verlaagde ecologische voetafdruk is voor de meesten de belangrijkste reden om in een Tiny House te wonen. Er is minder materiaal nodig voor de bouw van je huisje, je leeft minimalistisch doordat je weinig opbergruimte hebt en verlaagt je maandelijkse (woon)lasten. Ook het sociale aspect speelt een rol. Je ziet vaak meerdere Tiny Houses bij elkaar. Tiny House bewoners leven ‘samenredzame’ community’ waar ruimte is voor een deeleconomie. Bijvoorbeeld door een verzamelgebouw of mobiliteit te delen. Best interessant omdat we steeds meer alleenwonenden krijgen. Het CBS schat dat het percentage alleenwonende toeneemt van 22% in 2017 naar 25% in 2047.  Tiny House Living biedt een oplossingen voor verschillende maatschappelijke uitdagingen zoals woningnood, grondstoffenschaarste, armoede, klimaatverandering, eenzaamheid en het toenemende aantal burnout’s.

De meeste bewoners hebben hun huisje zelf ontworpen of zelfs zelfgemaakt. Woonidentiteit is belangrijk. Wat vind je mooi? Bouw je biobased of niet? Hoe deel je de schaarse ruimte in? Je moét nadenken over wat je belangrijk vind dus veel tiny houses zijn uniek. Je verlaagt in ieder geval structureel je vaste lasten, waardoor je wellicht iets minder kan gaan werken en meer tijd hebt voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Ik zeg: vitaal en duurzaam leven!

Kosten en financieren

Een tiny house kost in Nederland tussen de 0 en 100.000 euro. Zelfbouwers komen gemiddeld uit op 10.000 tot 25.000 euro. Een kant en klaar model kost gemiddeld 30.000 euro. Daarnaast moet je kiezen of je de grond onder de Tiny House ook wilt kopen of liever huurt. Hier komen ook nog kosten bij kijken.

Hoewel een tiny house veel goedkoper is dan een gewoon huis, bedragen de kosten toch al snel 50.000 euro. dat heeft niet iedereen zomaar op z’n bankrekening staan, maar…. een hypotheek afsluiten voor een tiny house is helaas ook niet vanzelfsprekend. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een hypotheek te krijgen voor je Tiny House. Je huisje mag dan niet op wielen staan,  het moet aan het Bouwbesluit voldoen en je moet je kunnen inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt dus een eigen adres nodig. Natuurlijk moet de grond waarop je staat ook een woonbestemming hebben. Ga in gesprek met je bank om te zien wat er mogelijk is.

andere mogelijkheden zijn lenen bij een bank (let op: hogere rente), lenen bij familie/ vrienden, crowdfunding of crowdlending, zelf sparen of betalen met de overwaarde van de verkoop van je huis.

dromen durven doen – mijn tiny house proces (so far)

Weet je daar de titel ‘Think and Grow Tiny vandaan komt?’ Het boek ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill is de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. Maar wat is succes? Voor mij is dat leven in vrijheid, waar leven in een Tiny House een middel voor is. Daarom: Think and Grow Tiny.

Maar het bleef niet bij alleen dromen. Sinds 2020 ben ik actief bezig met het onderwerp. Doel is om één of enkele huisjes te mogen neerzetten in mijn eigen gemeente: gemeente Rijssen-Holten. Maar waar begin je? Na het afronden van mijn tweede en laatste studie bedacht ik dat ik een dorp wilde bouwen. Niet alleen ik zit met een woningnood, maar velen met mij. Dus als ik dan toch begin, laten we dan een dorpje bouwen. In de krant zag ik dat er ook andere tiny houses werden gebouwd in Rijssen. Bij het artikel stond een naam. Hé; deze weet vast meer. Ik besloot hem te benaderen en mocht langskomen. Meneer was expert op gebied van rood-voor-roodverkaveling en vertelde me dat mijn droom best een uitdaging is. Een volgende stap was een gesprek bij de provincie. Hij had wel contactgegevens voor me. 

De dame van de provincie was eerst terughoudend. Ze had al veel pogingen zien mislukken, maar stond wel achter het concept en als ze iets voor me kon betekenen, hoorde ze het graag. Je hebt drie dingen nodig: grond, geld en energie. Voor grond wil ik een boer zoeken. Misschien willen de erfcoaches meedenken? (Die kennen de boeren tenslotte). Geld organiseren we wel. Energie heb ik. Groen licht. Ik kan door met mijn plan. Eén van de erfcoaches had inderdaad wel iemand in gedachten, maar dit was niet in Rijssen. Ik merkte dat ik afhaakte. Vitaal leven is voor mij in de buurt van familie en vrienden, dus helaas. 

Even liet ik dit liggen. Tot ik weer een opwelling kreeg. Toch maar eens de gemeente proberen. Een beleidsmedewerkster. Ook zij zei: “het wordt niet makkelijk, maar als je een goed plan hebt, gaan we het proberen te verkopen aan de raad”. Ook noemde ze de naam van de lokale gebiedsregisseur. Het aanspreekpunt voor alle mensen uit het landelijk gebied. Hij kent de mensen en mogelijkheden; en ja hoor! Meneer gaat graag in gesprek! Alleen al deze gesprekken zijn al zo leerzaam en interessant. 

Meneer gebiedsregisseur hoort mij ‘regeneratieve landbouw’ en voedselbos zeggen en meteen schiet hem iets te binnen. Een stuk natuurgebied in Rijssen wordt momenteel verkocht. De heren willen met ‘regeneratieve landbouw’, voedselbossen en recreatie aan de slag. Bel hen maar eens! Dat deed ik. Ze zijn enthousiast over mijn Tiny House plan en betrekken me graag bij hun nieuwe concept. De Groene Cheerleader heeft een standplaats! Hierover binnenkort meer…..  Nou ja; extra woonbestemmingen mogen nog even niet, maar ja; de locatie is perfect om er een aantal neer te zetten en dat dit in de toekomst gaat lukken, ben ik vol van overtuigd.

kijk ook eens op deze bekendste nederlandse tiny house platformen: marjolein in het klein,  tindy findy en tiny house nederland

 

Is Tiny Living ook iets voor jou? Laat het me weten!

 

Geverifieerd door MonsterInsights