Anne (24) gaat voor noabershofje

Aan klein wonen raakt Anne al snel verknocht. Het zaadje ontkiemt in haar afstudeerperiode. ,,Ik woonde een jaar in een kleine stacaravan. Zolang ik alleen woon, heb ik niet meer ruimte nodig dan dit, dacht ik meteen’’, vertelt de 24-jarige Rijssense, die toch nog wel wat te wensen heeft. ,,Hoewel ik klein woonde, was dit koekblik toch verre van duurzaam. Zo verbruikte ik twee gasflessen per week vanwege enkele ramen, aluminiumwanden en een niet geïsoleerde vloer. Ook leek mij iets meer comfort geen overbodige luxe. Dus hé, klein wonen was een optie, maar het kon beter!’’

Vitaal en duurzaam leven

Een tiny house lijkt Anne een mooi alternatief, dat past bij haar levensfilosofie. ,,Je moet nadenken over wat je zelf belangrijk vindt. Daarom zijn tiny houses ook uniek. Je verlaagt bovendien structureel je vaste lasten, waardoor je wellicht iets minder kan gaan werken en meer tijd hebt voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Ik zeg: vitaal en duurzaam leven!’’ Het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill is een leidraad voor Anne, mede door het afgeleide credo Think and Grow Tiny. ,,Het is de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. Maar wat is succes? Voor mij is dat leven in vrijheid, waar leven in een tiny house een middel voor is.’’

Dromen, durven, doen

Dromen, durven, doen is een ander levensmotto dat de consultant Circulaire Economie en Gebiedsontwikkeling bij de Future Farm omhelst. Dus pakt zij in 2020 de koe bij de hoorns en start met pogingen om een tiny house te realiseren in haar eigen Rijssen. Al snel trekt zij haar plan breder. ,,Na het afronden van mijn tweede en laatste studie bedacht ik dat ik een dorp wilde bouwen. Niet alleen ik zit met een woningnood, maar velen met mij. Dus als ik dan toch begin, laten we dan een dorpje bouwen’’, aldus Anne, die vervolgens contact zoekt met een expert op het gebied van rood-voor-roodverkaveling en de provincie. ,,De dame van de provincie was eerst terughoudend. Ze had al veel pogingen zien mislukken, maar stond wel achter het concept en als ze iets voor me kon betekenen, hoorde ze het graag.’’

Grond, geld en energie

Ze bombardeert zich in die tijd zelf tot De Groende Cheerleader en start een website onder die naam,  waarmee zij anderen aanmoedigt tot het maken van onder meer keuzes voor gezonde gewoontes, persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, voedselsystemen, bijzondere reizen en meer. Vol enthousiasme stort zij zich ook verder op haar tiny house-project in de wetenschap dat zij drie dingen nodig heeft: grond, geld en energie. Voor de grond wil ze een boer zoeken. Geld denkt ze wel te kunnen regelen en energie heeft ze in overvloed. Ze praat met erfcoaches en een van hen heeft een kandidaat-boer in gedachten. ,,Dit was echter niet in Rijssen. Ik merkte dat ik daarop afhaakte. Vitaal leven is voor mij in de buurt van familie en vrienden, dus helaas.’’

Even laat Anne haar plannen liggen, maar al snel begint het weer te kriebelen. Ze probeert het nog eens bij een beleidsmedewerkster van de gemeente. ,,Ook zij zei: het wordt niet makkelijk, maar als je een goed plan hebt, gaan we het proberen te verkopen aan de raad. Ook noemde ze de naam van de lokale gebiedsregisseur. Hij ging graag met mij in gesprek’’, vertelt Anne, die inmiddels ook ambassadeur is van het gemeentelijke duurzaamheidsinitiatief GroenDoen. Zij gooit regeneratieve landbouw en een voedselbos op tafel bij de gebiedsregisseur en die komt met een idee. Er wordt een stuk natuurgebied in Rijssen verkocht en de betrokkenen willen beide items combineren met recreatie. Ze blijken enthousiast over Anne’s tiny house-plannen en betrekken haar bij hun concept.

Elkaar helpen

De blijdschap over dit succesje is van korte duur, want extra woonbestemmingen in het natuurgebied zijn voorlopig nog even niet aan de orde. ,,Maar de locatie is perfect om er een aantal tiny houses neer te zetten en dat dit in de toekomst gaat lukken, daar ben ik vol van overtuigd’’, meent Anne, die daar niet op blijft wachten en een nieuwe weg inslaat. Ze is gecharmeerd van het eerste noabershofje Op’n Esch in Rijssen, dus waarom niet nog zo’n hofje met kleine huisjes en mensen die naar elkaar omkijken? ,,Er is een dwingende maatschappelijke noodzaak om nieuwe woonvormen te ontwikkelen om op tijd in te spelen op de vergrijzing van Nederland, Overijssel in het bijzonder. Maar het is net zo belangrijk om starters de kans te geven om een betaalbare woning te vinden in de woonplaats waar zij zich thuis voelen. Met duurzaamheid als speerpunt en waar elkaar helpen vanzelfsprekend is’’, legt de duurzaamheidsambassadeur van Rijssen uit.

Ze benadert de Stichting Noabershof Riessen en samen gaan zij nu voor een nieuw hofje. ,,Het doel is om in Rijssen projecten van 20 tot 25 woningen te bouwen voor de doelgroepen starters en senioren, met daarbij ook ruimte voor jonge gezinnen. Toekomstige bewoners ontwikkelen samen een bouwplan, dus zij hebben inspraak bij de bouw van hun toekomstige woon- een leefomgeving.’’

Infoavond

In ruim twee jaar tijd heeft Anne veel geleerd en haar woonplannen steeds aangepast. Een tweede noabershof is nu haar grote droom. Op woensdag 30 november aanstaande organiseert zij samen met de Stichting Noabershof Riessen een informatieavond in De Kampus aan de Morsweg 4 in Rijssen. Van 19.30 tot 21.00 uur kunnen belangstellenden kennismaken met de plannen en zijn er vanaf 18.30 uur enkele financieel adviseurs aanwezig om inzicht te geven in de hypotheekmogelijkheden en te dragen woonlasten.

Geschreven door Raymond Kool – Journalist bij Klein Wonen Magazine 

 

Geverifieerd door MonsterInsights